BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ’de farklı yönleriyle 18 Mart Çanakkale Zaferi konuşuldu

Yayın Tarihi : 20/03/2024
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) 109. yıl dönümünde Çanakkale Zaferi’nin sosyal, kültürel ve toplumsal boyutuna mercek tutuldu.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından  “109. Yıl Dönümünde Siperin Ardındaki Çanakkale” konferansı düzenlendi. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen konferansta Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin dönüm noktalarından birisi olan Çanakkale Zaferi’ne giden süreçte, siper arkasında devam eden gündelik yaşam farklı boyutlarıyla ele alındı.

Konferansın moderatörlüğünü yapan BARÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yenal Ünal “Çanakkale Savaşı denince akla top, tüfek, mermi geliyor. Savaş çok önemli ancak Çanakkale’yi tüm cepheleriyle anlayabilmek için siperin ardında akıp giden gündelik hayatı da bilimsel temelli bilgiler ışığında ele alacağız” diyerek açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Mert ise hem tarihsel boyutu hem de günümüze ışık tutacak verilerle Çanakkale’de yaşanan kahramanlıkları anlattı.

Prof. Dr. Hasan Mert “Siperin Ardındaki Çanakkale” başlıklı sunumunda ilk olarak Goben ve Breslav gemisinin Osmanlı Devleti’ne sığınması ile başlayan ve savaşa giden süreç hakkında kısa bir bilgi verdi. Ardından cihan harbine giriş, ulaştırma, konaklama, haberleşme, yemek, su, talim, cephede vaktin değerlendirilmesi, sağlık gibi alt başlıklarda imkânsızlıklar içinde cephede yaşanan mücadeleyi yansıtan fotoğrafları katılımcılarla paylaştı.
Çanakkale Savaşlarında Mehmetçiğin başarısına değinen Prof. Dr. Mert “Çanakkale Savaşları bir kahramanlık destanıdır. Askerlerimiz, bizlerin bu topraklarda özgür olabilmesi için bu bayrak inmesin bu ezan dinmesin diye canlarını feda ettiler. Çanakkale Destanı’nın 109. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” dedi.

Akademisyenler ve öğrenciler tarafından ilgiyle takip edilen konferans, soru ve cevapların alınmasının ardından son buldu.


SON Haberler

  • BARÜ, kalite süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandırdı

  • BARÜ’de yapay zekâ ile eğitimin geleceği konuşuldu

  • BARÜ, akreditasyon süreçlerinde kalitesini bir kez daha tescilledi

  • Rektör Uzun, 23 Nisan’da koltuğunu çocuklara devretti

  • BARÜ’nün markalaşma sürecindeki temel unsurları TÜRK-PATENT tarafından tescillendi

  • Rektör Uzun, TRT EBA “Hedefe Doğru” programına konuk oldu

  • BARÜ’de tarihsel süreçleriyle ‘1915 Olayları’ anlatıldı

  • BARÜ’nün paydaşı olduğu projeyle tarihin dijital olarak aydınlatılması hedefleniyor

  • BARÜ ‘Psiko-Fest’ yüzlerce kişiyi bir araya getirdi

  • Rektör Uzun, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği toplantısına katıldı